Hvert år, dagen efter den amerikanske hellidag “thanksgiving”, er det tid til at shoppe amok. Black Friday afholdes altid den sidste fredag i november måned, og datoen variere en smule hvert år.
2016 – Fredag den 25. november
2017 – Fredag den 24. november
2018 – Fredag den 23. november
Black Friday er kommet for at blive
I dag er der ikke mange mennesker tilbage i Danmark, som ikke ved hvad Black Friday er. Men vi skal ikke engang mere end 5 år tilbage i tiden, før Black Friday var noget, der ikke fandt sted i Danmark. Fordi de kaotiske begivenheder, fra Black Friday, i stigende grad blev præsenteret for danskere i nyhederne, var det en selvfølge at traditionen nok skulle nå til Danmark før eller siden.
Det startede i år 2013, hvor enkelte store webshops lavede nogle Black Friday kampagner og tilbud, som skulle vise sig at være de indledende skridt til traditionens plads i dansk historie. Årene efter begyndte store varelagre og danske butikker at hoppe med på trenden. Black Friday 2015 satte rekorden som Danmarks største handelsdag, og med den rekord slået, kan man konstatere at traditionen er kommet for at blive. Det bliver i hvert fald ikke butikker og forretningsmænd, som vil forsøge at komme dagen til livs.
Skal vi være bange for Black Friday?
Bør danskerne være bekymrede for den sorte fredag? Tør vi at lade vores børn sidde i kø til de mange gode tilbud? Det er blot nogle af de spørgsmål, som der i stigende grad skal tages stilling til. Det er fakta, at mennesker hvert år kommer til skade, eller dør i forbindelse med Black Friday i USA. Men vil det nogensinde komme så vidt i Danmark? Svaret er nej, men husk, at der altid kan ske uheld, når mange mennesker er samlet på et sted.
I Danmark er tilbuddene ofte ikke ligeså vilde, som i USA, hvor det fx ikke er unormalt at kunne købe et 10.000 kroners TV til 100 kr. Sådan nogle prisfald er ikke normale i Danmark. Man kan simpelthen bare ikke tjene et halvt årsløn ved at være først i køen her i landet, som nogle kan være heldig at kunne i USA.
Derudover kan danskernes mentalitet, kultur og medmenneskelighed ikke sammenlignes med amerikanernes. Det kan bl.a. kædes sammen med, at underklassen i Danmark, ikke er ligeså slemt stillet som i USA og heller ikke er ligeså stor.
Samtidig har vi forhåbentlig også et politi og retssystem, som hurtig ville komme eventuelle problemer i sammenhæng med Black Friday, til livs.
Undgå at blive snydt på Black Friday
Du kan være helt sikker på at alle butikkerne har forberedt sig på Black Friday, mange måneder inden det går løs. Deres i mission er selvfølgelig at få så mange mennesker i butikken som overhovedet muligt og tjene mest muligt. Men det betyder ikke, at du ikke kan gøre en god handel, hvis du bare laver lidt research inden du tager ned og shopper.
- Stor rabat er ikke det samme som et godt tilbud. Bare fordi et produkt er på tilbud og man fx sparer 50%, betyder det ikke at det er en god handel. Du kan med fordel tjekke prisen på den vare du har i kikkerten, på fx Pricerunner.dk. Butikkerne ved, at høje procenter og store gule skilte, kan få os til at købe stort set alt.
- Bliv ikke et offer for mersalg. Hvis en butik, som fx Elgiganten kører et usædvanligt godt tilbud på en stationær computer. så kan du være sikker på at de nok skal tjene deres penge, ved at sælge dig en skærm, tastatur, ledninger osv. til overpris, som du nemt kan finde billigere på nettet.
- Hold på hat og briller.. og din pung. Tyveknægte elsker store forsamlinger, hvor man nærmest ikke kan masse sig frem. Så er det nemlig ekstra nemt, at stjæle dine penge og pung. Så vær opmærksom, og tro ikke at en lynlås, er nok til at stoppe en snedig tyv.
Med sund fornuft og lidt research hjemmefra, kan du altså hurtigt blive klar til at lave nogle gode indkøb på Black Friday.