Påsketraditioner i Danmark
I Danmark har vi mange traditioner i forbindelse med påsken. Mange af traditionerne er for børnenes skyld, såsom legende med påskeæg og gækkebreve. Men der er også meget de voksne kan se frem til, hvad enten det er påskefrokosten på arbejdet, eller når påskebryggen kan nydes.
Påskeæg
Et påskeæg er et ganske normalt æg fra en høne, hvor man har pustet hviden og blommen ud, ved at lave to huller i ægget. Efter man har tømt ægget, kan man så gå i gang med at dekorere sit æg, med maling, glimmer, fjer osv.
Dette er en aktivitet især børn synes er sjov og udfordrende, og som man ofte ser i børnehaver og institutioner.
Du kan se det udfordrende i at puste æg i dette klip, fra den danske klassiker ”blinkende lygter”
Det er heldigvis kun på film, at puste æg kan ende så galt!
Gækkebreve
De fleste ved hvad et gækkebrev er og har enten modtaget eller sendt et gækkebrev. Et gækkebrev er rent faktisk en tradition, som opstod her i Danmark. Hele legen går ud på at man sender et anonymt brev, hvori man har en lille gåde, som skal løses før man kan gætte hvem afsenderen er. Hvis modtageren ikke kan løse gåden, skylder modtageren et chokolade påskeæg til afsenderen af gækkebrevet.
Mange skoler giver sine yngre elever lov til at lave gækkebreve i timerne, da gækkebreve både kan være sjove og kreative.
Gækkebrevet har fået sit navn, fordi man i gamle dage sendte en vintergæk med i brevet. Og ”at gække” betyder at vildlede, som jo er formålet med den gåde, der sendes med i brevet.
Påskeliljer
Til påske nyder mange at gå ud i naturen og fylde en kurv med flotte påskeliljer. Påskeliljen er en af de første blomster, som blomstrer i Danmark og den springer ud omkring marts og april. Der findes flere forskellige arter påskeliljer, der er dog ikke noget officielt tal på hvor mange.
Hvis i skal ud og plukke påskeliljer, så husk på at hele planten faktisk er giftig og saften kan være hudirriterende.
Påskeharen
Påskeharen er stadig ikke ligeså implementeret i vores danske påsketraditioner, som i andre lande. Men påskeharen har heller ikke sin oprindelse her i Danmark, den stammer fra vores naboland Tyskland.
Men eftersom påskeharen længe har været tilstede i mange tegnefilm og serier, så får påskeharen bedre og bedre fodfæste som en del af vores danske påsketraditioner.
Man kan kun håbe at påskeharen forbliver et påske hit, for hvem kan ikke lide en påskehare, som går og gemmer lækre chokolade påskeæg!
Påskebryg
Påskebryggen stammer helt tilbage fra 1906 og har været taget af markedet og på igen. Det skyldes bl.a. besættelsen i år 1940. Lanceringen af påskebryggen er et dansk fænomen og er ikke noget man kender til på samme måde i andre lande.
Påskebryggen er både blevet solgt som lys og mørk øl, og forskellige styrker, men er i dag typisk en mellem ting og har en alkoholprocent på ca. 5-6 %. Der findes dog mange forskellige byd på den perfekte påskebryg.
P-dag er dagen hvor årets påskebryg bliver lanceret og tilgængelig for de tørstige øl elskere. P-dag fejres på en fredag midt i marts, datoen kan varier lidt. P-dag er påsken svar på julens J-dag og er i løbet af de sidste par år blevet mere populær, især hos studerende.