Mortens aften
Mange familier får andebryst eller gås til aftensmad den 10. november hvert år. Det er en fast tradition som mange elsker, da den både byder på familiehygge og lækker mad. Ved du hvorfor vi fejrer Mortens aften? Har du nogensinde hørt historien om, hvorfor der absolut skal være and eller gås på mortens aften menuen? Det er en ganske sjov historie, som mange ikke kender.
Hvis du godt kunne tænke dig at kende grundlaget for mortens aften, eller få historierne genfortalt, så læs med her.
Historien om Sankt Morten
Sankt Morten er blot et af mange navne for en helgen, der levede fra ca. år 315 til 397. Han hed oprindeligt Martin, men er i Danmark blevet til Sankt Morten eller Morten Bisp, da det i sin tid var mere dansk. Så oprindeligt og i andre lande kendes han som Sankt Martin, eller Martin af Tours.
Som 15-årig var Sankt Morten en romersk soldat i Gallien og på daværende tidspunkt ikke så religiøs, som han senere skulle vise sig at blive. Da han var omkring de 18 år, besluttede han sig for at forlade hæren og blive døbt.
Kort efter at han havde taget kristendommen til sig, blev han munk og tilbragte de næste mange år i Italien og Dalmatien. Han levede som en tro eremit og grundlagde i år 361 det første kloster i Gallien (nytidens Frankrig, Luxemborg og Belgien område). Her blev han utrolig populær pga. sin godhed, medmenneskelighed og ydmyghed. Der findes mange historier og legender, som beskriver hans godhed over for de dårligere stillet.
Det endte med at han blev så populær, at han i år ca. 370 blev udnævnt som biskop af Tours.
Hvorfor spiser vi and mortens aften?
I følge legenden bør vi alle spise gås på mortens aften, men fordi and er et nemmere og billigere alternativ, blev den hurtigt accepteret som erstatning på menuen.
Nu kender du Sankt Martin og ved, at han blev biskop i Tours. Men Martin havde til alles overraskelse, overhovedet ikke lyst til at være biskop. På grund af sin ydmyghed, var han ikke interesseret i den ellers meget flotte forfremmelse.
Så da folket kom for at krone ham til biskop, gemte han sig i et skur, som var fyldt med gæs. Selvom han tyssede alt hvad han kunne på gæssene, begyndte de at larme og de endte med at afsløre ham. Martin blev fundet og udnævnt (tvunget) til at være biskop af Tours.
Med sin nye titel kunne han nu hævne sig på gæssene. Han skulle så angiveligt have bestemt, at alle familier hvert år d. 11 november skulle slagte og spise en gås.
Hvis denne berømte historie skulle vise sig og være sand, må man sige at, han ikke var typen man skulle blive uvenner med.
Mortens aften menu
Nu ved du hvorfor vi fejrer mortens aften, du kender Sankt morten og du ved hvorfor der altid bliver serveret and eller gås. Nu vil vi gerne servere dig nogle lækre og klassiske bud på en lækker mortens aften middag.”
- forret: Jordskokkesuppe med friterede porrer
- Hovedret : Andebryst á la orange
- Dessert: Gammeldags æblekage
Find opskrifterne og mange flere muligheder her: dk-kogebogen.dk/mortensaften
Dette er uden tvivl, den bedste samling af ideer til menuen, med et hav af forskellige måder at tilberede en and på. Og husk at det efterhånden er blevet tradition i Danmark, at servere æblekage til dessert.