”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.”
Historien bag de lækre og sødmefyldte fastelavnsboller er faktisk hverken lækker eller sødmefyldt. Tværtimod.
I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor danskerne spiser fastelavnsboller, og hvordan traditionen med de smagfulde boller er opstået. Til sidst får du en opskrift på en lækker portion fastelavnsboller, som du nemt kan kaste dig over i køkkenet derhjemme.
Et overflødighedshorn af mad
Det er primært i de nordiske og skandinaviske lande, at fastelavnsboller eksisterer. Som navnet antyder, hænger fastelavnsbollerne sammen med fasten, som i middelalderen blev afholdt op til påske.
Dengang varede fasten i intet mindre end 40 dage og startede lige efter fastelavn. Selve fasten symboliserede både en tid, hvor det enkelte menneske skulle undgå enhver form for nydelse og heriblandt også visse madvarer.
Man skulle blandt andet holde sig væk fra kød, mælk, æg, sukker og andre fødevarer, og kulminationen af dette blev markeret med en overdådig fest bestående af et overflødighedshorn af velsmagende måltider i rigelige mængder, inden fasten gik i gang.
Det hele blev skudt i gang med flæskesøndag og flæskemandag, som er de dage, vi i dag kender som fastelavnssøndag og fastelavnsmandag. Det var på netop disse to dage, inden de 40 dages faste, man måtte spise kød; og gerne rigeligt af det. Derfor blev der serveret kødfyldte retter i hobevis, og det gik langt fra stille for sig. Der skulle nemlig stilles sult, inden fasten for alvor gik i gang.
Men nu kommer vi til kernen for, hvor stammer fastelavnsbollerne så fra? De stammer fra intet mindre end hvidetirsdag, som er tirsdagen efter flæskesøndag og -mandag.
Hvidetirsdag, som navnet antyder, var den sidste dag, man måtte spise dyre, hvide varer som æg, hvedemel og sukker. Derfor skal hvidetirsdag, lige så vel som flæskesøndag og flæskemandag, ses som en fejring af, at det var den sidste dag, man måtte spise en bestemt type madvarer inden fasten.
Og det er hér, at fastelavnsbollerne kommer ind i billedet. For selvom maverne var fyldt med flæsk og kød, skulle der selvfølgelig søde sager på bordet. Derfor blev der bagt små, runde og sødmefyldte boller, der skulle markere, at fasten var lige oppe over, og det er præcis disse boller, vi i dag kender som fastelavnsboller herhjemme.
Lækre og smagfulde fastelavnsboller du kan lave derhjemme
Fastelavnsbollerne og festlighederne har vi holdt ved, mens fasten langsomt er gledet ud i sandet. Til trods for at vi har holdt fast i fastelavnsbollerne, har de dog ændret sig gennem tiden, og du finder i dag smagfulde fastelavnsboller med creme, syltetøj og marcipan, som laves i almindelig sød bolledej eller vandbakkelsesdej.
I det følgende får du en opskrift på skønne fastelavnsboller med creme, som hurtigt får ben at gå på, da de falder i god smag hos både børn og voksne.
Er du mere til de helt klassiske så finder du en opskrift på gammeldags fastelavnsboller her.
1) Dej:
50 g gær
2.5 dl sødmælk
125 g smør
2 æg
1.5 tsk salt
2 tsk sukker
500 g hvedemel
2) Fyld:
2 æg
2 spsk sukker
1 spsk Maizena majsstivelse
2.5 dl sødmælk
0.5 tsk vaniljesukker
3) Glasur:
100 g flormelis
1 spsk vand
2 spsk kakao
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i den lunkne mælk, og rør herefter det smeltede smør samt æg, salt og sukker i. Melet røres dernæst i lidt efter lidt, og til sidst æltes dejen godt sammen. Stil dejen til hævning i cirka 30 minutter.
Lav kagecremen, mens dejen hæver. Pisk æg og sukker sammen i en gryde, og pisk herefter mel og mælk i. Bring til sidst cremen i kog, mens du pisker. Smag til med vaniljesukker.
Dejen slås ned og deles i to lige store kugler. Rul hver kugle ud til en firkantet plade på cirka 30 x 30 cm, og del dem hver især i cirka 9 små firkanter på 10 x 10 cm. Læg dernæst en teskefuld fyld midt på firkanten og luk dejen omkring fyldet, så der dannes en bolle. Sæt derefter bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Den proces gentages, indtil du er færdig.
Bag bollerne i ovnen ved 22 grader almindelig ovn i cirka 15 minutter, til de er gyldne. Sørg dog for at holde øje med dem undervejs. Når bollerne er færdige, tager du dem ud og sætter dem til afkøling, indtil der kan komme glasur på.
Glasuren laves ved at røre flormelis, kakao og kogende vand sammen, som påføres de afkølede boller.