Hvorfor holder vi halloween?
Halloweens historie går langt tilbage og starter hos en folkegruppe mange slet ikke kender. De fleste er klar over at halloween er en mærkedag vi her i Danmark har adopteret fra USA over de sidste 10-20 år. Men halloween har faktisk en sjov, spændende og lidt mystisk historie.
Kelterne lagde grundlaget for halloween
Halloween stammer fra kelterne (en folkegruppe), som for over 2000 år siden lagde grunden til halloween.
Deres religion hed druisme og deres præster blev kaldt druider. Kort fortalt er druisme en form for tilbedelse af naturen og forskellige guder via mystiske ritualer.
Halloween var kelternes nytår, hvor man fejredede solguden Baal. Men man påkaldte også herskeren over dødsriget i håbet om et gensyn med døde familiemedlemmer og venner.
Samtidig var nogle også overbevist om, at de døde vendte tilbage for at overtage de levendes kroppe og opnå liv efter døden.
Grunden til vi i dag klæder os ud til halloween
I et forsøg på at forhindre de døde i at overtage ens krop, klædte man sig ud i gyselige og væmmelige kostumer for at skræmme de onde ånder væk.
Nogle udsagn taler desuden også om lidt voldsommere metoder brugt i forsøget på at undgå ondsindede ånder.
Selvom datoen var fyldt med uhygge, var begivenheden dog stadig en fest for kelterne, hvor de fejrede det nye år og lysere tider.
Halloween og kristendommen
Halloween har ikke en kristen baggrund, men da kristendommen begyndte at sprede sig over verdenen, var de hurtige til at afskaffe fejringen af ikke kristelige guder.
Her brugte man i stedet anledningen til at fejre helgenernes liv, altså de hellige mennesker, som brugte deres liv på at hjælpe deres medmennesker. Dagen blev på engelsk kaldt ”All Saints Day” og fejres d. 1. november. Den 31. oktober altså natten før ”All Saints Day”, fik så navnet ”All Hallows’ Even”, som senere er blevet trukket sammen til ”Halloween”.