Hvorfor fejrer vi påske
Hvorfor vi fejrer påske, er en ganske lang historie som mange rent faktisk mere eller mindre kender. De fleste ved, at påsken på en eller anden måde hænger sammen med religion. Her får du lige en hurtig genfortælling af påskenhistoriens vigtigste aspekter.
Jødisk påske
Påsken er en af de vigtigste højtider i kristendommen, men påsken starter faktisk hos jøderne. Påsken er oprindeligt en jødisk fest kaldet ”Pesach”, hvor jøderne fejrer og mindes om, hvordan de engang blev befriet fra slaveriet i Egypten.
På dansk oversættes Pesach til forbigang
Pesach er faktisk en af jødernes største fester og varer 7 dage. I disse syv dage må man ikke spise ”chametz”, som oversat er alt hvad der kan gære. Det vil sige at alt ris, kiks, og stort set alt lavet af mel, skal smides ud eller gives væk. Man laver derimod noget usyret brød som bliver kaldt ”matzah”. Det symbolske ved matzah er at man dengang forlod Egypten så hurtigt, at dejen ikke kunne nå at hæve.
Der er mange traditioner og ritualer forbundet med den jødiske påske, som størstedelen af alle jøder deltager i. Selvfølgelig er nogle mere ortodokse end andre, ligesom i alle andre religioner. Generelt bliver påsken/pesach dog taget mere seriøst i den jødiske tro.
Den kristne påske
I kristendommen fejrer vi Kristi opstandelse i påsken. Påsken ses som en af kristendommens vigtigste højtider og fest, da rigtig meget kristen historie vedrører påsken.
Skærtorsdag indtog Jesus, sammen med sine disciple, et sidste måltid inden han blev forrådt af Judas. Jesus død på korset skete dagen efter på langfredag og derefter, til alles overraskelse, genopstår Jesus fra sin grav om søndagen også kaldet påskedag. Der skete altså rigtig meget på blot en 3-4 dage, som betyder rigtig meget for kristendommen.
Det var længe tradition, at faste i 40 dage op til påske, som en indlevelse i Jesus lidelser. Det gør vi dog ikke længere den dag i dag. Påsken hænger historisk meget sammen med fastelavn.
Læs også: Hvorfor holder vi fastelavn?
Påsken i dagens Danmark
Påsken og dens historie er utrolig præget af religion, men Jesus korsfæstelse og opstandelse er ikke længere noget den almindelige dansker forbinder med påsken, i følge spørgeskemaer. I dag forbindes påske ofte med ferie, påskefrokost og familie. Vores nuværende påsketraditioner bygger på netop disse elementer. Påskeæg, gækkebreve og påskebryg har altså ikke noget med kristendommen at gøre, og er kommet for at blive. Hvor og hvornår det helt præcist tog en mindre kristen drejning er ikke til at sige, men det skyldes nok, at chokoladeæg og øl bare lyder bedre end 40 dages fasten og en tur i kirken.